BLOG 12          Maart 2021

Het portret

Ieder mens heeft bezieling. Ik geloof dat het meest krachtige verhaal dat je kunt vertellen je eigen bezielde verhaal is. Het verhaal waarin je inspiratie, je passie, uitgedrukt wordt, de energie die schoonheid in ons leven brengt en het leven de moeite waard maakt.

 Dit zijn precies de verhalen die ik graag in beeld breng. Portretten die niet alleen de gelijkenis van de buitenkant laten zien, maar ook een verbinding maken met die binnenkant. De kant van jou die de ziel raakt en een connectie maakt met het hart, waarmee je uitdrukt wie jij werkelijk bent.

Voor een portretopdracht gaan als het ware samen op reis. En tijdens die reis ben ik, als opgeleid coach, aanwezig om je aan te moedigen om je potentieel verder te ontsluiten en de waardevolle tocht naar je eigen innerlijk aan te gaan.

Om dit te bereiken organiseren we verschillende bijeenkomsten; we gaan wandelen, we eten samen en we praten van hart tot hart.  Ook hebben we fotografiesessies die de basis vormen voor het schilderij.

In samenspraak maak ik met alle verzamelde informatie een schets. Het doek dat hieruit ontstaat is de bezegeling van die reis.  Het is in ieder geval een doek dat je raakt, dat je aankijkt.

My gift to you is another way of seeing. Dat is wat ik doe in mijn werk; jou dat geïnspireerde paar ogen geven waarmee je je leven anders gaat zien.

 

BLOG 11          Feb 2021

Het portret

De afgelopen jaren heb ik altijd met veel plezier portretten gemaakt.

Portetten met olieverf op linnen waarin de persoon realistisch gelijkend met een verfijnde en kleurrijke toets wordt afgebeeld. Ik gebruik fotografie als hulpmiddel voor het maken van schetsen en werk glacerend en gelaagd met verf.

Naast de gelijkenis van de buitenkant is een werk pas geslaagd waarin ook de binnenkant in beeld gebracht wordt. De ziel van de ander komt als het ware tot leven op doek waardoor het gaat resoneren met de kijker.

Hoe gaat dit in zijn werk? In een serie gesprekken komt de nadruk in eerste instantie te liggen op jouw eigen zoektocht. Wat hoop jij te vinden en te vervullen door jouzelf of een geliefd persoon in beeld te brengen? Hoe zie jij dit voor je, wat mag er getoond worden en zijn er ook dingen die juist buiten beeld willen blijven?

Elk mens heeft vele gezichten en verschijningsvormen en is op zijn geheel eigen wijze uniek. De basis van onze vrijheid is de kracht om te kiezen. Te kiezen welke verschijningsvorm we het liefste aannemen en waarin we de ander de mogelijkheid geven ons te ontmoeten.

In het tot stand komen van het uiteindelijke schilderij gaan we samen een ontdekkingstocht aan die tot resultaat zal hebben dat je jezelf met andere ogen gaat zien. Ik dien hierbij als spiegel. Geduldig, vol vertrouwen en met veel genoegen komen wij uiteindelijk in contact met iets wat ons te boven gaat. Zo krijgt de ziel gestalte.

BLOG 10          Dec 2020

Wat bijzonder om mee te mogen doen aan een kunstproject tijdens corona. Omdat er weinig gelegenheid is om exposities of ateliers te bezoeken heeft de Gemeente Eijsden-Margraten een brievenbuspost project geïnitieerd.  Mijn bijdrage bestond uit een genummerde en gesigneerde print van het schilderij Aardekind en het verhaal dat hierbij geschreven is. 

Ik ben dankbaar hieraan deel te hebben mogen nemen.

BLOG 9          Sep 2020

Terwijl de wereld stil viel tijdens de corona pandemie heb ik gewerkt aan een portretopdracht. Het schilderij is klaar en hangt bij de nieuwe eigenaren. In september werd het tijdens het Weekeind van het Portret in Amsterdam tentoongesteld. Op de website kun je de informatie vinden.

Informatie Weekend vh Portret

Zo leuk om hieraan deel te hebben mogen nemen, het was echt een topweekeind.

BLOG 8          May 2020

Wat een bijzondere ontvangst was het toen we het schildrij kwamen brengen en alle kinderen uit de buurt het portret van hun vriendje kwamen bewonderen. 

 

Ik ben er nog van onder de indruk en voel grote dankbaarheid aan deze opdracht te hebben mogen werken.

BLOG 7           Maart 2020

 

 

 

Ik schilder weer.

Terwijl de wereld stil is gevallen tijdens de corona pandemie voel ik mij bevoorrecht dat ik thuis een atelier heb waarin ik aan het werk kan. Begin van dit jaar begon ik na een lange periode weer aan een portretopdracht waaraan ik inmiddels met veel plezier werk. De ouders van de jongen hebben mij vrij gelaten in de thematiek van het schilderij en alsof ik de crisis voorvoelde werd het een thema waarin verstilling en liefde voor de natuur belangrijk zijn.

Het aardekind is een verhaal dat geschilderd wil worden. Een verhaal over bezinning en transformatie waarover ik binnenkort meer zal vertellen.

 

BLOG 6           October 2018

De opening van Zwanenzang op 29 september was geweldig; warm, liefdevol en gewoon gezellig. Een mooie dag.

Adriaan hield een mooi openingswoord dat ik bijsluit, als ook wat foto’s.

 

BLOG 5           September 2018

Natuurhistorisch museum Rotterdam

 

In de nieuwe tentoonstelling ‘Zwanenzang’ staat de zwaan centraal, als een symbool voor eeuwige schoonheid en trouw. Het resultaat – een serie van zes schilderijen en enige voorstudies – roept emoties op rondom dood en liefde.

‘Zwanenzang’ is van 29 september 2018 t/m 13 januari 2019 te zien in de Van Roonzaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

BLOG 4           September 2018

Terwijl ik hard aan het werk ben ter voorbereiding op de expositie in Rotterdam organiseer ik ook etentjes. Vorige week nodigde ik goede vrienden uit en deelden we de ontwikkelingen van de afgelopen tijd. Zo liet ik ook even de recente doeken van de zwanen zien en was verrast door de reactie van Asrin.

Terwijl we in het atelier stonden tussen de schilderijen vertelde zij dat ze de eerste schilderijen van de zwanen helemaal niet begrepen had. Ze kon haar vinger er niet op leggen waarom ik ze had gemaakt.

In het kort vertelde ik dat ik dat vaak eigenlijk zelf ook niet weet, maar dat ik enkele dagen eerder een bijzondere ervaring had. Ik ga wekelijks naar Pilates en lag op mijn rug op een matje toen mijn gedachten naar Leda en de zwaan gingen en de volgende gedachte opkwam. “Ik ben Leda en de zwaan zelf”, zei ik, “in het eerst doek hing ik voor dood in mijn eigen armen, toen begon ik mijzelf te helen, daarna begon ik mijzelf te koester en uiteindelijk te beminnen. En de hele serie is gemaakt rondom de behandelingen tegen een dodelijke ziekte, is dat geen raar verhaal?”

Asrin was stil en toen ik haar aankeek zag ik hoe haar ogen volstroomden met tranen. Ik omarmde haar en zo stonden we een tijdje tussen het werk.

Wat er precies gebeurde weet ik niet, maar later schreef zij: “Ik had natuurlijk een paar van de schilderijen gezien, maar toen ik het laatste doek die je hebt gemaakt in je atelier zag, voelde ik mij heel erg emotioneel. Ik begreep de zwanen eerder niet helemaal. Nu is iedere detail van die schilderijen belangrijk voor mij. Ineens zag ik alles heel duidelijk. Het klinkt misschien allemaal vaag, maar ik ben sinds zondag veel met mijn gedachten bij de schilderijen, jou en mij geweest. De zwanen vertellen nu een verhaal. Ik denk dat als ik voor die schilderijen zou zitten en zou moeten schrijven over hoe ik mijzelf met de schilderijen associeer, dan kan ik dat nu pagina’s lang doen.”

De serie van de zwanen is voltooid nu. En ik verheug mij ze te kunnen laten zien.

BLOG 3           Augustus 2018

Ze is een van de grootste geschenken die het leven mij gaf, Rosaline, 29 jaar geleden geboren en sindsdien een aanwezigheid die ik voor geen goud wil missen. Ze is vanaf het eerste moment model en levert vaak sprankelende verrassingen op. Zo fotografeert ze graag en maakte deze kleine video toen Alf Mertens kwam fotograferen. Zo heerlijk.

BLOG 2            July 2018

Mensen kunnen mij enorm inspireren. Zo werd ik enkele jaren geleden bezocht door een jonge ondernemer die mij zo wist te boeien dat ik een schilderij maakte waarin ik zijn twee grootste liefdes verenigde. Professioneel heeft hij een bedrijf dat zich richt op de markt van 3D geprinte schedelimplantaten. Privé ontmoette hij, in de periode waarin ik hem leerde kennen, de liefde van zijn leven. Ik kreeg van hem toen zowel een rondleiding in zijn bedrijf als dat hij mij voorstelde aan een bloedmooie jonge vrouw. Beiden maakten grote indruk op mij. Het was de liefde die ik voelde en herkende die mij vervolgens in beweging brachten. De liefde om iets goed te doen voor anderen, om van betekenis te willen zijn. De schedelimplantaten zijn van grote betekenis in de medische wereld. De vriendin was niet zomaar een mooie vrouw om van te houden, maar iemand waar hij de verantwoordelijkheid voor voelde om van te blijven houden. Door dik en door dun.

Ik maakte toen een schilderij van haar waarbij ik een schedelimplantaat in de vorm van een hart in haar hoofd schilderde. Het schilderij kreeg de titel Look with love. En het doet zijn werk 😉 Het heeft al op verschillende plekken gehangen en ik heb er al vele mooie reacties op gehad.

BLOG 1          July 2018

Heb je ooit je haren verloren?

Ik wel.

Ik verloor ze twee jaar geleden door de behandelingen tegen een dodelijk ziekte.

Hoewel haren in het niet vallen bij vele andere dingen die je in je leven kunt kwijtraken was het vreugdevol te zien dat ze langzaam weer terug kwamen, samen met mijn conditie. Na een jaar groei en herstel van wat ik mijn lichamelijk dieptepunt kan noemen, was ik blij met mijn nieuwe ik. Toen kwam ook het besef dat wat ik meemaakte mij fundamenteel heeft veranderd. In positieve zin; ik ben toch zó bij met elke dag, elk uur, elke minuut… met nu nu nu. Want dit moment is alles wat je hebt, meer is er niet. Geloof mij.

Die nieuwe haren heb ik natuurlijk laten fotograferen.

Foto Alf Mertens, 2018