Portretopdrachten

Een schilderij kan je diep in je ziel raken en emoties bij je oproepen.

Vaak is het een puur gevoel van schoonheid, ontroering, of een associatie waardoor een schilderij je aandacht trekt. Soms gebeurt er iets anders. Het schilderij trekt niet alleen je aandacht. Er gebeurt iets van binnen met je waardoor het schilderij aan jou wordt gekoppeld. Een natuurlijke verbinding die je, om jouw redenen, niet loslaat. Op dat moment gaat een schilderij voor jou leven en wil je het om je heen hebben. Omdat het jou inspireert. Het schilderij roept een herinnering op. Misschien houdt het je een spiegel voor of brengt het je naar een mooi of een moeilijk moment in jouw leven. Het schilderij resoneert en dan weet je van binnen dat vanaf dat moment het schilderij met jou zal reizen en leven.

Mijn kracht is om samen met jou een proces op gang te brengen, waarbij een opdracht om een schilderij voor jou te maken meer is dan alleen een opdracht en de uitvoering daarvan. Met jou wil ik op een natuurlijke wijze een persoonlijk proces aangaan. Daarbij wil ik jou begeleiden naar een creatie die een toegevoegde waarde zal hebben in jouw reis en leven. Een schilderij waar je je ziel aan kunt koppelen. Een schilderij dat met jou kan meebewegen. Jouw onthullende kracht in het proces zal mijn kracht als kunstenares versterken. Op die manier ontstaat er een creatie, een schilderij dat uniek zal zijn. 

Het proces om een schilderij te maken gaan wij samen aan. Vaak heb je een beeld voor ogen, je zoekt een portret van jezelf of een geliefde. Je hebt een herinnering of een idee dat je hiertoe doet besluiten. Welke vraag je ook bij mij brengt, we zullen samen de reis maken om een doek te laten ontstaan dat het beste aansluit bij jouw wensen.

In een serie gesprekken maken we een reis waarin ik als spiegel dien. Je diepste wezen laat zich immers alleen via een ander zien. Mijn intentie is om je veilig te laten voelen in dit proces. Daarvoor is het opbouwen van vertrouwen van belang. Gedurende enkele gesprekken, wandelingen, museumbezoeken etc., zullen we een band ontwikkelen, waarbij het idee voor het schilderij zich zal aandienen. Ik ga vervolgens fotograferen en schetsen. Als het voorstel klaar is om uitgewerkt te worden breekt het moment aan waarop ik begin te schilderen. Jouw indrukken zullen mijn leidraad zijn

‘We leven in een tijd waarin we onze emoties bij kunst nauwelijks aan bod laten komen. We geven de kijker informatie over techniek, de kunstenaar, geschiedenis en financiële waarde, maar we doen weinig met smaak, esthetiek en emotionele communicatie. Echte kunst oordeelt niet maar opent de wereld voor je. De kwaliteit van de vragen die opkomen is van belang. Zoals Shakespeare zegt in Hamlet: ‘Nothing is either good or bad, but thinking makes it so’.